dijous, 24 de febrer del 2011

Treball socials pg 109 -111

Pag 109

- Com s'aconseguia el control d'una colonia?Un cop sotmès el territori, la colònia era organitzada a fi que fos controlada i administrada per la metròpoli.

- Descriu les colònies d'explotació. Com organitzava el govern i 'administració? Eren colònies pròpiament dites, aquelles on la metròpoli es dedicava de manera especial a l'explotació econòmica. No tenien govern propi i els europeus hi exercien una veritable política d'ocupació: un governador, comandaments militars i un gran nombre de funcionaris mantenien l'administració i l'ordre; la resta , petits funcionaris i soldats, solien ser indígenes.

- Explica què eren les colònies de poblament i els protectorats. Els poblaments eren colònies que, per les seves condicion climàtiques, per l'escàs nombre d'indígenes o per les seves riqueses especials, rebien població blanca que hi emigrava per establir-s'hi de manera permanent.
Els proctetorats eren territoris que, després de l'ocupacio europea varen matnenir l'organització estatal, i el govern indígena i un aparell administratiu propi.


pag 111


Explica què va ser el ''repartiment d'africa''. Quins territoris varen ser ocupats a Àsia ? A partir de 1870 es va iniciar la colonització d'Àfrica. Va ser la més ràpida i brutal i va significar el domini total del continent, amb l'excepció de Libèria i d'Abissínia.

Els britànics i els francesos varen tenir avantatge perquè posseïen bases a l'Àfrica des del segle XVIII. Tots dos països varen somiar amb la creació de grans imperis continus: de nord a sud, els britànics; d'oest a est, els francesos.

Explica quines dues potències no europees es varen llançar a la cursa colonial i cap on es dirigien. Tant els Estats Units com el Japó varen ser les dues úniques potències extraeuropees que varen iniciar, també a la darreria del segle XIX, una expansió colonial. Els Estats Units la varen fer en dues direccions: cap al Pacífic i cap al Carib. El Japó, recolzat per la Gran Bretanya, va intervenir per aturar el progrés rus a la província xines de manxúria, i va ocupar les illes Kurils, Corea i Formosa(Taiwan).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada