dilluns, 23 de maig del 2011

2 y 3

Les victories de l'Eix

Amb la invasió de Polònia (1939), Hitler va començar la guerra llampec, basada en l'ús de division cuirassades(els panzer) i en suport aeri important. Aquest tipus de guerra va permetre l'atac sorpresa i progressar ràpidament.Polònia es va esfondrar en tres setmanes i el país va ser dividit entre Alemanya i l'URSS, pels acords del Pacte Germanosoviètic.

El 1940, els exèrcits alemanys varen envair la major part de l'Europa occidental (Dinamarca, Noruega, els Països Baixos, Bèlgica i el nord i l'oest de França).

La Gran bretanya va resistir l'atac i Hitler va haver de renunciar al desembarcament, però va decretar el bloqueig de les illes Britàniques i va desencadenar la batalla de l'Atlàntic per impedir l'arribada de subministraments als anglesos.


El juny de 1941 , Hitler va llançar l'Operació Barba-roja, atacà Rússia i arribà ràpidament a les portes de Moscou i de Leningrad.El desembre, el Japó va destruir la flota nord-americana a Pearl Harbour i els EUA varen entrar en la guerra.

Europa sota el nazisme

L'ocupació nazi tenia com a finalitat el sotmetiment dels territoris europeus en benefici de Alemanya. En funció d'això, els nazis varen organitzar els territoris conquerits en regions incorporades al Reich(Alsàcia, Lorena, Luxemburg, Bohèmia...)


El triomf aliat

El juny del 1942 la situació de la guierra va fer un tomb quan l'URSS i els Estats Units varen reforçar els aliats.El juny, els nord-americans varen frenar els japonesos al Pacífic( Batalla de Midway) i els britanics varen aturar els alemanys al nord d'Africa(El-Alamein).Pero el primer gran fracas de Hitler va tenir lloc a Stalingrad(agost 1942-febrer 1943)


A partir d'aquest moment, els aliats varen començar la seva ofensiva, El desembarcament nord-americà a Normandia(Juny 1944) va permetre l'entrada a Europa de nombrosos soldats i vehicles.

A Asia els japonesos continuaven combatent. Per precipitar la rendició japonesa, el president americà Truman va decidir utilitzar una arma nova: la bomba atòmica, que va ser tirada damunt Hiroshima i Nagasaki (agost del 1945). El 2 de setembre, el Japó va capitular. La guerra s'havia acabat.


L'Holocaust

El racisme contengut en l'idearia nazi va comportar un crim monstruós que va marcar la història del segle XX: l'Holocaust, és a dir, l'extermini de milions d'éssers humans, culpables només del seu origen, d'haver nascut jueus.

Des de l'accés dels nazis al poder a Alemanya, els jueus varen ser perseguits i obligats a dur cosit a la roba un distintiu que els identificava. Durant la guerra, varen ser obligats a viure en guetos i posteriorment varen ser traslladats a camps de concentració amb la imposició de fer treballs forçats.

El 1942, els jerarques nazis varen decidir la ''solució final'' , és a dir, l'eliminació total dels jueus.

L'imapcte de la guerra

Quan se va acabar la Segona Guerra Mundial, Europa estava materialment i moralment destrossada i la seva població, delmada. Sobre aquest paisatge dominant per la ruïna i la desolació varen emergir dues noves potències, els Estats UNits i l'URSS, que varen relegar Europa a un segon pla.

El balanç demogràfic de la guerra es va situar al voltant dels 50 milions de morts, quasi la meitat dels quals varen correspondre a l'URSS.

Les destruccions materials varen ser molt importants varen afectar sobretot, les ciutats, els mitjans de comunicació i les instal·lacions industrials.



La guerra va deixar un impacte moral profund. Les modificacions de fronteres i les expulsions de minories ètniques varen comportar un nombre elevat de desplaçaments de població forçat.

Les conferencies de la pau

Els tres grans aliats (la Gran Bretanya, els Estats Units i l'URSS) es varen reunir per primera vegada en la Conferència de Teheran. a la qual varen asistir Churchill Roosevelt i Stalin.

La creació de L'ONU

L'ONU (organització de les Nacions unides) es va fundar en la conferencia de San FRancisco per substituir la societat de nacions.

La nova organitzacio va comptar amb 46 estats fundacionals i el seu objectiu era mantenir la pau i la seguretat internacional.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada