dilluns, 23 de maig del 2011

Causes i contendents de la Segona Guerra Mundial

Els orígen remots de la Segona Guerra Mundial hem de cercar-los enel nou ordre internacional sorgit de la Primera Guerra Mundial. El tractat de Versalles, en lloc de crear un clima de reconciliació entre les nacions, va fomentar la humillació i el ressentiment.

La crisi del 1929 (Crack del 29 ) va crear un context de depressió que va afavorir el sorgiment dels feixismes. Mussolini a Itàlia, i sobretot Hitler, a Alemanya, desenvoluparen una política exterior agressiva i d'expansionisme militar que es justificava per necessitats econòmiques (teoria de l'espai vital de Hitler) o per prestigi històric (reconstrucció de l'Imperi Romà per Mussolini)

Des del començament de la dècada del 1930, els estats autoritaris varen impulsar un seguit d'agressions bèl·liques envers altres països:

·A Àsia , el Japó volia ampliar els seus territoris a costa de la Xina.
El 1931 va ocupar Manxúria i, el 1937, va començar la seva invasió.

A Àfrica, el 1935, Itàlia va ocupar Etiòpia amb el desig d'ampliar el seu imperi colonial. A Europa, també va envair Albània.

Itàlia i ALemanya varen intervenir en la Guerra Civil -->ESPAÑOLA<--- entre el 1936 i el 1939 proporcionant soldats i armament als militars sublevats, mentre França i Gran bretanya se'n mantenien al marge.


Les aliances i l'esclat del conflicte

Aquesta política expansionista es va sostenir en una sèrie de tractats internacionals de suport mutu. El 1936, Alemanya va signar una aliança amb Itàlia, coneguda com l'Eix Roma-Berlín.Aquesta aliança va ser renovada el 1939 amb el nom de Pacte d'Acer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada